czwartek, 1 marca 2012

Kwaśnica

Najprostsza zupa świata (przepis na jakieś 6 porcji):

Kwaśnica
  • 80dag mięsa wieprzowego (łopatka, karczek itp.)
  • 0,5l (takie mocno ubite 0,5l) kiszonej kapusty
  • duuużo czosnku - np. 6 ząbków
  • cebula
  • sól, pieprz
  • ze 12 średnich ziemniaków.
Wrzucamy mięcho do wody, obgotowujemy i pierwszą wodę wylewamy. Zalewamy wrzątkiem. Kapustę kroimy, żeby pióra nie były zbyt długie i wrzucamy do gara z mięsem. Czosnek obieramy i kroimy na grube plastry. Można go też wrzucić w całości, ale wtedy nie czuć tak mocno jego smaku. Cebulę kroimy w krążki i wrzucamy wraz z czosnkiem do zupy. Gotujemy to wszystko z 1,5 godziny, solimy i pieprzymy do smaku i gotujemy kolejne 1,5 godziny. Mięso musi być mięciutkie, rozpadające się. Ziemniaki obieramy, gotujemy w osobnym garnku.
Sposób podania? Ziemniaki na talerz, do tego kawałek mięsa i kapusta z zupy, wszystko zalane wywarem. Nic się nie marnuje.

Jeśli używamy kapusty "ze sklepu" to może się okazać, że trzeba jej użyć więcej, bo będzie mało kwaśna. Albo będzie ohydnie śmierdząca i w ogóle nie należy jej używać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz