sobota, 16 lutego 2013

Skarby

Przeprowadzki mają swoje dobre strony. Następny pok0oj będzie na tyle duży, że zmieści się mój kącik do rysowania.

piątek, 15 lutego 2013

Walentynki

Gnocchi z indykiem w sosie żurawinowo-śmietanowym 


Na kluski (4 porcje, zostawiłam resztę surową w lodówce):
  • 1 kg mączastych ziemniaków
  • 150g mąki
  • jajko
  • sól, pieprz
Mięso (też na 4 porcje):
  • 0,5 kg piersi z indyka
  • kubeczek śmietanki 30%
  • cebula
  • słoik żurawiny (używam Łowicza)
  • łyżka masła, oliwa
  • trochę mąki
  • sól, pieprz
Ziemniaki trzeba ugotować w mundurkach w osolonej wodzie, ciepłe obrać i utłuc, potem wymieszać z mąką i roztrzepanym jajkiem. Masę doprawić, toczyć w rolki i podzielić na kawałki. W rękach uformować kluseczki i zrobić w nich wzorek widelcem. Gotować w dużej ilości wrzącej osolonej wody i wyciągać od razu jak wypłyną na powierzchnię, inaczej rozmokną.
Na patelni roztopić masło z oliwą i zeszklić posiekaną w kostkę cebulę. Mięso umyć, pokroić na dużą kostkę, obtoczyć w mące i wrzucić na patelnię, przesmażyć. Zalać całość wodą tak, aby mięso było zakryte i dusić przez ok. 15 minut, aż zmięknie. Dodać żurawinę i śmietankę, zredukować sos, żeby był gęsty jak śmietana 18%, doprawić i gotowe.

Na deserek było carpaccio z pomarańczy z lodami o smaku likieru pomarańczowego i przepyszne wino, które Aga przywiozła mi z Francji (dzięki Kochana!!).