czwartek, 10 stycznia 2013

Sałatki, sałatki!

Proste, ale nie nudzą się, szybkie i sycące.

Sałatka z łososiem i fetą
na 1 osobę
  • 2 plastry fety z kartonika (takie na 2cm gdzieś)
  • 2 czubate łyżki łososia sałatkowego
  • obfita garść mieszanki sałat (albo 2, jak kto lubi)
  • z 7 cm ogórka
  • ćwierć żółtej papryki
  • 1/8 średniej cebuli
  • garść ciemnych oliwek
  • 3 łyżeczki oliwy
  • 1,5 łyżeczki octu winnego
  • sól, pieprz do smaku
Fetę kroimy w grubą kostkę, łosoś już jest w kawałkach, cebulę w drobna kostkę, resztę wedle uznania. Z oliwy i octu robimy sos i go przyprawiamy. Prościzna.

Sałatka z szynka i jajkiem
na 1 osobę
  • 1 jajko
  • 2 grube plastry szynki
  • pół pomidora
  • 1/8 cebuli
  • obfita garść mieszanki sałat (albo 2, jak kto lubi)
  • 3 łyżeczki oliwy
  • 1,5 łyżeczki octu winnego
  • płaska łyżeczka musztardy dijon
  • sól, pieprz do smaku
Jajko ugotowane na twardo kroję na plasterki, cebulę w kostkę, szynkę w kostkę, pomidory w ćwierćplasterki. Sos przyrządzam z octu, oliwy i musztardy, lekko doprawionych.

Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
na 1 osobę
  • 1/4 szklanki kuskusa
  • 1/2 puszki rozdrobnionego tuńczyka w wodzie
  • 1/8 cebuli
  • ćwierć czerwonej papryki
  • pół papryczki pepperoni
  • 2 małe ogórki kiszone
  • 3 łyżeczki oliwy
  • 1,5 łyżeczki 
  • sól, pieprz
Kuskus zalewamy wrzątkiem, według przepisu na opakowaniu. Warzywa kroimy w drobna kostkę, z oliwy i octu z przyprawami przygotowujemy sos.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz