Ciężko mi cieszyć się przeprowadzką w obecnej sytuacji, nie mam ochoty czasme wstać. Karmienie ludzi pozwala mi trzymać się kupy.
Dziś przedstawiam:
Pikantna zupa z soczewicy z serową grzanką
- 40 dag soczewicy
- 2,5 litra wywaru warzywnego
- 1,5 dużej cebuli
- oliwa do smażenia
- pieprz kajeński, słodka papryka, pieprz, sól
- bagietka i trochę sera na grzanki
Soczewicę umyłam, wrzuciłam do gara i zalałam wywarem, tak żeby przykryta była na ze 2 cm w górę (co się okazało o tak było za mało, dolałam potem). Ugotowałam do miękkości. Na patelni podsmażyłam cebulę na oliwie i doprawiłam papryką, pieprzem kajeńskim i zwykłym. Całość wrzuciłam do gara z soczewicą i dosoliłam do smaku. W piekarniku zrobiłam grzaneczki i wrzuciłam na wierzch przed samiutkim podaniem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz