Najprostsza zupa świata (przepis na jakieś 6 porcji):
Kwaśnica
- 80dag mięsa wieprzowego (łopatka, karczek itp.)
- 0,5l (takie mocno ubite 0,5l) kiszonej kapusty
- duuużo czosnku - np. 6 ząbków
- cebula
- sól, pieprz
- ze 12 średnich ziemniaków.
Wrzucamy mięcho do wody, obgotowujemy i pierwszą wodę wylewamy. Zalewamy wrzątkiem. Kapustę kroimy, żeby pióra nie były zbyt długie i wrzucamy do gara z mięsem. Czosnek obieramy i kroimy na grube plastry. Można go też wrzucić w całości, ale wtedy nie czuć tak mocno jego smaku. Cebulę kroimy w krążki i wrzucamy wraz z czosnkiem do zupy. Gotujemy to wszystko z 1,5 godziny, solimy i pieprzymy do smaku i gotujemy kolejne 1,5 godziny. Mięso musi być mięciutkie, rozpadające się. Ziemniaki obieramy, gotujemy w osobnym garnku.
Sposób podania? Ziemniaki na talerz, do tego kawałek mięsa i kapusta z zupy, wszystko zalane wywarem. Nic się nie marnuje.
Jeśli używamy kapusty "ze sklepu" to może się okazać, że trzeba jej użyć więcej, bo będzie mało kwaśna. Albo będzie ohydnie śmierdząca i w ogóle nie należy jej używać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz