Schab marynowany w sosie barbecue
Sos:
- kartonik (500g) przecieru pomidorowego (u mnie z Biedronki)
- cebula
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki musztardy
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki cukru
- pieprz cayenne, papryka ostra
- trochę oliwy
- 10 plastrów schabu (takich jak na kotleta), lekko rozklepanych odwrotną stroną noża
Po ostudzeniu natarłam nim plastry schabu, władowałam je potem do miski i zalałam pozostałym sosem i odstawiłam na całą noc.
Podczas grillowania resztę sosu wsmarowujemy stopniowo w mięso.
Szaszłyki wieprzowe
- 5 plastrów schabu (takich jak na kotleta)
- 6 pieczarek
- zielona papryka
- czerwona papryka
- 10 grubszych plastrów boczku
Sałatka MG
- 1 kg ziemniaków
- ogórek szklarniowy
- koperek
- cebula
- 2 łyżki majonezu
- mały kubek jogurtu naturalnego
- 3 ząbki czosnku
- przyprawa tzatziki
Ziemniaki kroję w grubą kostkę, wrzucam do mikrofali i gotuję. Ogórek i cebulę siekam w mała kosteczkę. Warzywa łączę w misce i zalewam sosem z jogurtu, majonezu, przeciśniętego czosnku i przyprawy tzatziki. Na koniec posypuję siekanym koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz