Pomidor był jednym z niewielu warzyw, które jadłam w dzieciństwie, większość wypluwałam. Kapusta, marchewka, seler, cebula, pietruszka (również natka), sałata - były dla mnie niejadalne.
Co z pomidora?
- Przystawka
Ciasteczka z pomidorami, pesto i mozarellą
Przepis banalny i bardzo szybki (o ile sobie ktoś nie wymyśli robienia w domu ciasta francuskiego, chociaż, przyznam się, miałam taki zamiar pewnego dnia).- 450-500g mrożonego, kupnego ciasta francuskiego
- 3 pomidory, niezbyt duże
- 20dag twardej mozarelli
- słoiczek pesto (które również można robić na własną rękę, ale ja, niestety, nie mam melaxera)
- świeże listki bazylii do dekoracji (najlepiej takiej wyhodowanej z nasionek na własnym balkonie)
- Zupa
Zupa pomidorowa
- 6 dużych pomidorów
- mała marchewka
- cebula
- litr mleka
- łyżka masła
- łyżka oliwy
- sól, 2 łyżeczki cukru, bazylia
- Pierwsze danie
Spaghetti w sosie śmietanowym z suszonymi pomidorami- kubeczek śmietanki 30% (130g)
- 8 płatków suszonego pomidora w oleju (ten olej świetnie aromatyzuje sos)
- średnia cebula
- 3 ząbki czosnku
- połowa podwójnej piersi z kurczaka
- 4 pieczarki
- biały pieprz, gałka muszkatołowa, papryka słodka i ostra, sól
- łyżka masła
- makaron dla 2 osób
- Danie główne
Ciężko mi się było zdecydować, ale jest:
Pieczone pomidory nadziewane serem feta- paczka siekanego szpinaku mrożonego
- 3 ząbki czosnku
- 2 opakowania sera feta
- 4 dorodne pomidory
- 2 łyżki masła
- biały pieprz, sól
- ryż (lub kuskus - ja wolę) dla 2 osób
- natka pietruszki
Szpinak podsmażam z przeciśniętym czosnkiem na maśle aż woda odparuje, doprawiam solą i pieprzem. Ser rozgniatam widelcem i mieszam ze szpinakiem. Pomidory dokładnie myję, odcinam "czapeczkę", wydrążam miąższ (można go dodać do zupy). Upycham w pomidorach farsz, przykrywam czapeczką i wrzucam tak przygotowane cudo do piekarnika rozgrzanego do 18o stopni na jakieś 15 minut. Podaję tak upieczonego pomidora na ryżu lub kuskusie i posypuję siekaną pietruszką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz