Kurczak Gong Bao
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki imbiru
- 2 dymki
- pół szklanki orzeszków ziemnych
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 3/4 szklanki bulionu
- olej do woka
- 2 łyżki octu ryżowego (można użyć winnego)
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- ćwierć łyżeczki pieprzu kajeńskiego
- łyżeczka soli
Sos:
- 4 łyżki cukru
- 6 łyżek sosu sojowego
- 10 łyżek octu ryżowego (można użyć winnego)
Siekamy dymkę, czosnek i orzeszki. W woku rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy dymkę, czosnek i imbir, podsmażamy chwilę. Wrzucamy kurczaka, podsmażamy aż starci różowy kolor. Zalewamy sosem, zagotowujemy. Po paru minutach wsypujemy orzeszki, gotujemy. Zagęszczamy całość mąką rozrobioną w bulionie i gotujemy jeszcze chwilkę.
Gotowe! Podaję to danie z ryżem, którego K normalnie nie lubi, a z tym wcina aż mu się uszy trzęsą.
PS.: Wszyscy trzymają kciuki za Skrzata, który czeka na telefon :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz