Jutro będziemy mieć studencką Wigilię.
Przygotowania zaczęliśmy już dziś. I tak powstały (wszystko na 8 osób):
Żurek
Składniki
- 10 średnich ziemniaków
- 0,5l żurku w butelce
- cebula
- 3 ząbki czosnku
- garść suszonych grzybów
- kostka grzybowa
W 1,5l wrzątku rozpuszczamy kostkę. Grzyby namaczamy. Cebulę i czosnek siekamy. Do wywaru wlewamy żurek, zagotowujemy, dodajemy cebulę czosnek i grzyby. Gotujemy przez 20 minut, odstawiamy. Ziemniaki ugotujemy jutro, osobno.
Kapusta z fasolą
Składniki:
- pół główki kapusty
- cebula
- 3 ząbki czosnku
- pół kostki masła
- paczka fasoli
- garść suszonych śliwek
- majeranek, kminek, sól
Fasolę namaczamy. Kapustę siekamy, obgotowujemy, odlewamy. Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy kapustę i posiekana cebulę i czosnek. Dodajemy przyprawy, smażymy. Fasolę gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i dusimy z kapustą, dorzucając posiekanych śliwek.
Karp
Składniki:
- 1kg karpia
- kminek, majeranek, pieprz, sól
Karpia myjemy, oczyszczamy, kroimy na porcje. Marynujemy przez noc w kminku, majeranku i pieprzu. Pieczemy w 200 stopniach przez 40 minut, soląc go kiedy będzie przypieczony.
Prawda, że proste?
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz