Dziś w menu cebulowa! Duuużo cebulowej, zrobionej w następujący sposób:
Zupa cebulowa
- 7 cebul
- 1,5l bulionu (wołowy, dobry jest też na wędzonce)
- 5 ząbków czosnku
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy
- kminek, majeranek, sól
- chleb razowy na grzanki
- trochę sera do posypania
Cebule obieramy i kroimy na ćwierć-plasterki. Czosnek obieramy i siekamy drobniutko. Oliwę z masłem rozpuszczamy w garnku o grubym dnie, dodajemy czosnek, potem cebulę i podsmażamy aż stanie się brązowa. Lekko brązowa. Nie spalona. Zalewamy całość bulionem i dusimy aż cebula zmięknie (jakieś 20 minut). Grzanki przyrządzamy wrzucając chleb pokrojony w kostkę na suchą patelnię.
Podajemy gorąciutką, z grzankami zrzuconymi wprost z patelni, posypaną tartym serem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz