poniedziałek, 2 lipca 2012

Mięsko, mięsko

Pierś z kurczaka w cieście francuskim

Żeby zrobić 2 ogromne porcje potrzeba:
  • podwójną pierś z kurczaka
  • słoiczek pesto (np. czerwonego)
  • 10 dag twardej mozarelli
  • jajko
  • pół opakowania ciasta francuskiego
  • sól
  • łyżka masła i łyżka oliwy
Pierś dzielę na pół i nacinam z grubszej strony tworząc w porcjach kieszonki. Wkładam do wnętrze smaruję pesto (dosyć obficie) i wkładam plasterki mozarelli. Mięso solę i spinam wykałaczką. Na patelni grzeję masło z oliwą i podsmażam przygotowane mięso z każdej strony. Ściągam z patelni na ręcznik papierowy, osuszam lekko, owijam ciastem francuskim, smaruję roladki roztrzepanym jajkiem i nacinam wierzch ciasta. Piekę w temperaturze 200 stopni przez około 30 minut - aż ciasto będzie miało ładny złocisty kolor.

K wcina, aż mu się uszy trzęsą, ale nie jest to jeszcze jego ulubiona wersja tego dania.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz