niedziela, 13 stycznia 2013

Ciąg dalszy sałatek

Sałatka nicejska (po mojemu)
  • 2-3 listki sałaty
  • pół pomidora
  • 1/8 czerwonej papryki
  • 2 garście mrożonej fasolki szparagowej
  • jajko
  • 7 oliwek
  • łyżka kaparów
  • ćwierć puszki tuńczyka sałatkowego w wodzie
  • 3 fileciki anchois w oleju
  • 2 łyżeczki oliwy
  • pół łyżeczki octu winnego
  • odrobina musztardy
  • sól, pieprz
Od dołu w naczyniu lecąc: poszarpana sałata, ugotowana na parze w mikrofali przestudzona fasolka, pomidory pokrojone w ćwierćplaterki, papryka pokrojona w duże cząstki, oliwki i kapary, tuńczyk, anchois i ugotowane na twardo jajko pokrojone na ćwiartki. Sos jak zawsze: oliwa, ocet, przyprawy. Voilà! C'est tout!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz