sobota, 12 stycznia 2013

Zasmażana zupa fasolowa

Nie jest to niestety zupka dietetyczna, ale uwielbiam fasolę (mogłabym ją teoretycznie zrobić tak, jak na Wigilię, ale mam dziś ochotę na coś niezdrowego).
  • 250g fasoli jasiek
  • 2l wywaru warzywnego
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • sól, pieprz, majeranek
  • 2-3 garście makaronu łazankowego
Fasolę trzeba przez noc namoczyć i wyeliminować wszystkie podejrzane osobniki. Wsypujemy ją do bulionu i gotujemy do miękkości. Ja makaron gotuję w zupie, więc go do niej wrzucam. Przyrządzam zasmażkę - na patelni roztapiam masło i potem dosypuję mąkę i podsmażam ją na złoto. Miksturę wlewam do zupy i na koniec doprawiam całość do smaku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz