wtorek, 9 października 2012

Perfekcja bez zagniatania

Ciasto na pizzę już mam prawie opanowane. Prawie, bo chciałabym usunąć żółtko z przepisu. Proporcję podaję na plastikową miarkę z tesco i jej podziałkę.

Ciasto na pizzę
  • 3 szklanki mąki (najlepiej mi wyszło na tortowej)
  • troszeczkę mniej niż szklanka pełnego mleka
  • żółtko
  • łyżka oleju
  • łyżeczka cukru
  • łyżka soli
  • 3dag drożdży
W misce do wyrabiania rozgniatam drożdże z cukrem i czekam aż się rozpłyną. Wrzucam do tego żółtko, sól i dolewam lekko podgrzane mleko pomieszane z olejem. Łączę płynne składniki. Mąkę dosypuję stopniowo, mieszając ciasto, a jak już całą mąka się do kluchy przyklei, zamykam miskę i wykonuję te magiczne koliste ruchy. Potem micha do miednicy z wodą i czekam aż się otworzy. Pięknie wyrasta, starcza na dużą blachę (taką jak dodają do piekarnika), albo 4 małe (jak ze zdjęcia, które zamieściłam jakiś czas temu).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz