czwartek, 30 sierpnia 2012

Naleśniok

Mój przepis na naleśniki:
  • 20dag mąki
  • 250ml mleka
  • 200ml wody
  • 2 jajka
  • 50ml wody gazowanej
  • trochę soli
  • łyżka oleju
Mąkę z mlekiem, jajkami, wodą (niegazowaną), solą i olejem miksuję i wstawiam ciasto do lodówki. Po pół godzinie, kiedy już jest takie lekko zgęstniałe, dolewam wodę gazowaną, mieszam dokładnie i od razu smażę. Wychodzą mięciutkie, że mmm...
Mam specjalną patelnię do naleśników od niedawna, ale przyznam, że widzę pewną różnicę. Szybciej się ona nagrzewa, szybciej naleśnik jest gotowy, ma ładne równe brzegi. Natłuszczam ją tylko za pomocą ręcznika papierowego namoczonego w oleju. Na powierzchni nie ma prawa być kropelki oleju widocznej gołym okiem.

Nadzienie? Nadzienie to to, co w lodówce jest - aktualnie sałatka z pomidora, ogórka, czerwonej cebuli, kapusty pekińskiej i kurczaka. Sos? Majonezowo-jogurtowy.

2 komentarze:

  1. mogłabyś to podać w formie dla skrzata w szklanko/łyżko/łyżeczko skali

    OdpowiedzUsuń
  2. Szklanka wody, szklanka i trochę mleka, ćwierć szklanki gazowanej, z półtorej szklanki mąki (nie dam sobie głowy uciąć) - Skrzat - idźże do tesco, tam mają takie plastikowe miarki do płynów, cukru i mąki z przeliczeniem i na szklanki i na gramy i na ml.

    OdpowiedzUsuń