piątek, 31 sierpnia 2012

Świadomość

Postanowiłam - koniec z przymykaniem oczu na konserwanty i inne świństwa. Życie jest zbyt krótkie.
Zestawienie keczupów (będzie z pewnością rozszerzane):
  1. Heinz - pikantny.
    Skład: pomidory, cukier, ocet spirytusowy, sól, naturalne aromaty przypraw (m.in. seler).

    Bez konserwantów.
  2. Pudliszki - pikantny.
    Skład: pomidory (183g na 100g ketchupu), cukier, ocet, cebula,
    skrobia modyfikowana, sól, aromaty naturalne (zawierają seler).
    Bez konserwantów.
  3. Develey - McDonald's.
    Skład: koncentrat pomidorowy (73%), syrop glukozowo-fruktozowy, ocet spirytusowy, sól, ekstrakty przypraw.

    Bez konserwantów.
  4. Hellmanns - pikantny.
    Skład: koncentrat pomidorowy (63,9%), cukier, woda, ocet,
    skrobia modyfikowana, sól, cebula, czosnek, pieprz cayenne, pieprz czarny, liść laurowy, goździki.
    Bez konserwantów.
  5. Kamis - pikantny.
    Skład: pomidory (106g na 100g ketchupu), cukier, ocet spirytusowy, skrobia modyfikowana, sól, przyprawy, cebula, koncentrat soku z czarnej marchwi, aromaty (zawierają gluten i seler). Na terenie zakładu produkcyjnego wykorzystywana jest gorczyca.

    Bez konserwantów.
  6. Roleski - pikantny.
    Skład: przecier pomidorowy (59%), cukier, woda, ocet spirytusowy, skrobia modyfikowana, cebula, sól, regulator kwasowości: kwas cytronowy, aromaty.

    Bez konserwantów.
  7. Dawtona - pikantny.
    Skład: woda, koncentrat pomidorowy (50%), cukier, ocet spirytusowy, skrobia modyfikowana - zagęstnik, sól, kwas cytrynowy - regulator kwasowości, benzoesan sodu – substancja konserwująca, aromat.
  8. Tortex - pikantny.
    Skaład: koncentrat pomidorowy (37%), woda, cukier, ocet, skrobia modyfikowana, sól, regulator kwasowości:kwas cytrynowy; substancja konserwująca:benzoesan sodu; przyprawy: pieprz czarny, kolendra, tymianek, cząber, oregano, szałwia; aromat.
  9. Kotlin - pikantny.
    Skład: pomidory (120g pomidorów zużyto na 100g produktu), woda, cukier, acetylowany adypinian diskrobiowy - substancja zagęszczająca, sól, kwas octowy - regulator kwasowości, naturalny aromat (zawiera glutaminian sodu - wzmacniacz smaku oraz alergeny: gorczycę, gluten), benzoesan sodu - substancja konserwująca. W obrębie linii produkcyjnej wykorzystywane są również surowce zawierające alergeny: seler, soję i mleko (łącznie z laktozą).
  10. Livio - pikantny.
    Brak info - ale tylko na razie.
Na żółto zaznaczyłam substancje określane jako kontrowersyjne, na czerwono te, które mają potwierdzone działanie szkodliwe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz