poniedziałek, 6 lutego 2012

Gong Bao

Ulubione danie K:

Kurczak Gong Bao
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki imbiru
  • 2 dymki
  • pół szklanki orzeszków ziemnych
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 3/4 szklanki bulionu
  • olej do woka
Marynata:
  • 2 łyżki octu ryżowego (można użyć winnego)
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • ćwierć łyżeczki pieprzu kajeńskiego
  • łyżeczka soli
Składniki marynaty mieszamy na coś w rodzaju gładkiej pasty. Kurczaka myjemy i kroimy w słupki a potem wrzucamy do marynaty i dokładnie mieszamy rękami, wcierając dokładnie w każdy kawałek. Wkładamy do lodówki na jakąś godzinkę.

Sos:
  • 4 łyżki cukru
  • 6 łyżek sosu sojowego
  • 10 łyżek octu ryżowego (można użyć winnego)
To wszystko w garnuszku mieszamy i odstawiamy.

Siekamy dymkę, czosnek i orzeszki. W woku rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy dymkę, czosnek i imbir, podsmażamy chwilę. Wrzucamy kurczaka, podsmażamy aż starci różowy kolor. Zalewamy sosem, zagotowujemy. Po paru minutach wsypujemy orzeszki, gotujemy. Zagęszczamy całość mąką rozrobioną w bulionie i gotujemy jeszcze chwilkę.

Gotowe! Podaję to danie z ryżem, którego K normalnie nie lubi, a z tym wcina aż mu się uszy trzęsą.

PS.: Wszyscy trzymają kciuki za Skrzata, który czeka na telefon :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz