poniedziałek, 12 grudnia 2011

Na ostro

K lubi pikantne.
Był więc dziś kurczak w ognistym sosie. Byłam tak głodna, że zjadłam i zapomniałam udokumentować danie.

Kurczak w pikantnym sosie

Żeby je przygotować dla 2 osób potrzebujemy:
  • 2 ćwiartki albo udka z kurczaka
  • ćwierć cebuli pokrojonej w drobną kostkę
  • 2 rozgniecione ząbki czosnku
  • ćwierć szklanki bulionu
  • 3 łyżki ostrej musztardy
  • łyżeczka tabasco
  • sól, pieprz, ulubione zioła
  • tłuszcz na patelnię (nie olej)
  • pół łyżeczki cukru

Bulion z cebulą, czosnkiem, musztardą i tabasco zagotowujemy w rondelku, można go potem troszkę dosłodzić, jeśli musztarda spowoduje, że jest bardzo gorzki. Kurczaka nacieramy przyprawami i podsmażamy na patelni, a potem wrzucamy do rondelka z sosem i dusimy około pół godziny. Gotowe - proste i pyszne, "męskie" danie!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz