czwartek, 15 grudnia 2011

Nieudana kolacja

Postanowiłam coś upichcić na szybko. Pośpiech był złym doradcą i niestety ziemniaki okazały się surowe. Mimo to polecam przepis na

Zapiekanka ziemniaczana
Na 4 osoby potrzebujemy:
  • 8 średnich ziemniaków
  • 0,5 kg pieczarek
  • 1 cebulę
  • 1 paprykę czerwoną
  • 30 dag sera żółtego
  • kminek, ostrą paprykę, sól, oregano
  • tłuszcz do formy, trochę oleju na patelnię
Ziemniaki należy obrać, pokroić w talarki grubości ok. 5mm i OBGOTOWAĆ. KONIECZNIE. Cebulę kroimy w półplasterki i podsmażamy na patelni, dorzucamy do niej pokrojone w plastry pieczarki. Doprawiamy solą, kminkiem i papryką. Paprykę kroimy w paseczki. Ser należy zetrzeć.
Układamy na dnie natłuszczonej formy kolejno: ziemniaki, pieczarki z cebulą, paprykę, posypujemy całość serem i oprószamy oregano na wierzchu.
Pieczemy w piekarniku, w temperaturze 200 stopni przez około pół godziny.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz