piątek, 16 grudnia 2011

Tradycja na stole cz. I

Jutro będziemy mieć studencką Wigilię.
Przygotowania zaczęliśmy już dziś. I tak powstały (wszystko na 8 osób):

Żurek
Składniki

  • 10 średnich ziemniaków
  • 0,5l żurku w butelce
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • garść suszonych grzybów
  • kostka grzybowa
W 1,5l wrzątku rozpuszczamy kostkę. Grzyby namaczamy. Cebulę i czosnek siekamy. Do wywaru wlewamy żurek, zagotowujemy, dodajemy cebulę czosnek i grzyby. Gotujemy przez 20 minut, odstawiamy. Ziemniaki ugotujemy jutro, osobno.

Kapusta z fasolą
Składniki:
  • pół główki kapusty
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • pół kostki masła
  • paczka fasoli
  • garść suszonych śliwek
  • majeranek, kminek, sól
Fasolę namaczamy. Kapustę siekamy, obgotowujemy, odlewamy. Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy kapustę i posiekana cebulę i czosnek. Dodajemy przyprawy, smażymy. Fasolę gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i dusimy z kapustą, dorzucając posiekanych śliwek.
Karp
Składniki:
  • 1kg karpia
  • kminek, majeranek, pieprz, sól
Karpia myjemy, oczyszczamy, kroimy na porcje. Marynujemy przez noc w kminku, majeranku i pieprzu. Pieczemy w 200 stopniach przez 40 minut, soląc go kiedy będzie przypieczony.
Prawda, że proste?

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz