poniedziałek, 2 stycznia 2012

Ce-bu-love'a

Dziś w menu cebulowa! Duuużo cebulowej, zrobionej w następujący sposób:

Zupa cebulowa
  • 7 cebul
  • 1,5l bulionu (wołowy, dobry jest też na wędzonce)
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy
  • kminek, majeranek, sól
  • chleb razowy na grzanki
  • trochę sera do posypania
Cebule obieramy i kroimy na ćwierć-plasterki. Czosnek obieramy i siekamy drobniutko. Oliwę z masłem rozpuszczamy w garnku o grubym dnie, dodajemy czosnek, potem cebulę i podsmażamy aż stanie się brązowa. Lekko brązowa. Nie spalona. Zalewamy całość bulionem i dusimy aż cebula zmięknie (jakieś 20 minut). Grzanki przyrządzamy wrzucając chleb pokrojony w kostkę na suchą patelnię.
Podajemy gorąciutką, z grzankami zrzuconymi wprost z patelni, posypaną tartym serem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz