wtorek, 17 stycznia 2012

Wczoraj był Dzień Pikantnego Jedzenia

Ale obchodzić go będę dopiero dzisiaj.
Chciałabym napisać, skąd mam ten przepis, ale nie pamiętam *_*

Penne z kaparami, oliwkami i boczkiem
  • 2 papryczki chilli
  • 2 garście czarnych oliwek
  • garść kaparów
  • mała cebulka
  • 3 ząbki czosnku
  • słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 20 dag boczku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • penne na 2 osoby
  • oregano, łyżeczka cukru
  • 10dag parmezanu
Makaron gotuję i hartuję zimną wodą. Na patelni rozgrzewam oliwę i wrzucam posiekaną cebulę, czosnek i papryczkę (pozbawioną pestek), podsmażam. Dodaję posiekane kapary i pokrojone na ćwiartki oliwki. Po chwili dorzucam boczek pokrojony w kostkę. Podmażam całość i wlewam koncentrat. Doprawiam oregano i cukrem. Kiedy sos nabierze żądanej konsystencji wrzucam makaron i mieszam z sosem na patelni. Wykładam danie na głęboki talerze i posypuję startym serem.

Dodana ilość papryczki w zupełności pozwoli uczcić właściwie to święto.

1 papryczka na porcję to ilość w sam raz: przyjemne ciepełko, a jednocześnie bez łez w oczach i bólu zębów.  Odkryłam ostrość idealną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz